Miért érdemes örülni annak, hogy „ma már mindennek van világnapja”? Ha olyan dologról van szó, mint a champagne, mit lehet tenni egy ilyen világnapon? Ünnepelni!
A mai napig sokan szinonimaként értelmezik a pezsgőt és a champagne-t, pedig nem minden pezsgő champagne: utóbbival kizárólag a francia Champagne-borvidéken készült pezsgőket jelölhetjük. A pezsgőgyártás őshazájának is nevezhető vidék jellegzetessége a meszes, krétás talaj, aminek a helyi pezsgő a különleges ízvilágát is köszönheti. A szőlő ezen a területen nem érik túl, ezért nem lesz túl édes. A régióban jellemző hosszú érési folyamatnak köszönhetően a teltség és a savasság összhangba kerül, biztosítva a borok minőségét és hosszú élettartamát.
Az eleganciát és luxust jelképező ital 1936 óta eredetvédelem alatt áll, és mivel rengetegen próbálták másolni, a franciák szigorú szabályozásokat vezettek be és nemzetközi kampányok során igyekeztek felhívni a figyelmet az eredet fontosságára. 2015-ben a champagne-i borvidék pincészeteit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, ami tovább növeli a pezsgő értékét és nívóját.
A pezsgőkészítés alapkövét a legenda szerint Dom Pierre Pérignon szerzetes tette le a XVII. század végén. A Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője parafadugóval zárta le a borosüveget, amire viaszba mártott drótkengyel került. A sokáig titokban tartott folyamat a XVIII. századra sokfelé ismert lett, a XIX. században pedig már Európa-szerte készítettek pezsgőt. Ma egy üveg champagne-nak meglehetősen borsos ára van, viszont évekig, sőt évtizedekig érlelhető. Ha nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, tároljuk sötét, hűvös helyen, ügyelve arra, hogy a hőmérséklet és a páratartalom se legyen ingadozó. Fogyasztás előtt se hűtsük túl, hiszen a borhoz hasonlóan akkor élvezhetjük igazán a benne található aromákat, ha kb. 12 fok hőmérsékletű. A champagne-t célszerű aperitifként kínálni, hogy az ételek ne nyomják el ezt a különleges, exkluzív ízvilágot, ami erre a hamisítatlan francia pezsgőre jellemző.
Ha pedig nincs lehetőségünk valódi champagne-t bontani, elő a pezsgőkkel, és koccintsunk a champagne világnapjára!