A nyár végére értünk, a befőzés szerelmeseinél már sorakoznak a kamra polcain a finomabbnál finomabb lekvárok, savanyúságok. Azonban a kert még most is ontja magából azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, amiket érdemes eltenni télire! A szilvalekvárról ódákat lehetne zengeni, ahogy arról is oldalakat lehetne írni, hogyan készül a klasszikus, üstben kavargatott, sűrű, fekete szilvalekvár.
Ma már vannak egyszerűbb receptek is, érdemes akkor is nekiállni, ha nincs rá egy egész napunk, hogy elkészítsük. De almából, körtéből is isteni befőtteket, kompótokat készíthetünk – a lényeg, hogy steril üvegbe halmozzuk a gyümölcsöket, úgy öntsük le forró, cukros vízzel! Állítsuk fejre az üvegeket pár percre, majd mehetnek a dunsztba, míg ki nem hűlnek. Később desszertként, süteményekben vagy épp gyümölcslevesben is felhasználhatjuk az eltett finomságokat.
Az ősz eleji befőzés egyik sztárja kétségtelenül a lecsó. Nincs is jobb annál, mint egy hideg téli napon elővenni egy lecsót a kamrából, és átadni magunkat a nyári ízeknek! Éppen ezért gondolkodjunk előre, és a napi adagunk mellett tegyünk el télire is ebből a nyári klasszikusból, amíg találunk friss, ízletes paprikát és paradicsomot a kertben és a piacon. A dolog roppant egyszerű: a kész (forró) lecsót öntsük steril üvegekbe, zárjuk le, majd fordítsuk fejjel lefelé! Pár perc után dunsztoljuk őket, ahogy lekvárfőzésnél is tennénk.
A befőzésen túl egyre többen köteleződnek el a fermentálás mellett, ami nem csoda, hiszen ezzel az eljárással a zöldségek megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, ráadásul finom roppanósak maradnak. A fermentálás során a zöldségeket nem főzzük, nem forrázzuk, és nincs szükség ecetre, cukorra vagy tartósítószerre – a munkát, az erjedési folyamatot a mikroorganizmusok végzik el.
A fermentálással készült zöldségekben lévő tápanyagokat jobban tudja hasznosítani a szervezet, és a bélflórára is kifejezetten jó hatással van. És hogy miket tudunk így eltenni? Egyebek mellett káposztát, uborkát, sárgarépát, cukkinit... csak nézzünk körül a frissen érő zöldségek között, és bízzuk magunkat a fantáziánkra!
Ha szeretnél többet megtudni a fermentálásról, olvasd el korábbi cikkünket – friss tartalmainkért pedig iratkozz fel hírlevelünkre!