• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Baba napozás

Babanapozás: jó ötlet vagy inkább kerülendő?

A napozás egy megosztó téma a szülői körökben. Míg egyesek szerint egészséges és szükséges, mások veszélyesnek ítélik. Vajon mi az igazság?

A napozás babával egy megosztó téma a szülői körökben. Míg egyesek szerint egészséges és szükséges, mások veszélyesnek ítélik. Vajon mi az igazság? Mit mondanak a szakértők? Hogy óvható meg a gyermekek bőre az ibolyántúli sugarak veszélyeitől? Hány hónapos kortól használható naptej? Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket.

Biztonságos a napozás babáknál?

Legyen szó családi kirándulásról, vízparti nyaralásról vagy egy piknikről, teljesen nem tudjuk megvédeni a kicsiket a napsugaraktól. Azonban a megfelelő óvintézkedések segítségével minimalizálható az ultraibolya sugárzás okozta kockázat. De mi a helyzet a napozással? Vajon milyen hatással van a bőrünkre a hosszú perceken keresztül tapasztalt erős UV-sugárzás?

Az National Health Service (NHS) az alábbi tájékoztatást nyújtja a napozás kapcsán felnőttek számára:

“Javasoljuk, hogy kerülje a szándékos napozást, viseljen széles karimájú kalapot, napszemüveget és védőruházatot. Ha feltétlenül a napon kell lennie, használjon legalább 15-ös fényvédő faktorú (SPF) fényvédőt, de a magasabb faktorszámú faktorok, például az SPF 50 vagy 60 jobbak még felhős napokon is.”

A bőrgyógyászok általános ajánlása, hogy kerüljük a napozást és a szolárium használatot, amelyek hozzájárulhatnak a korai bőröregedéshez és a melanoma kockázatának növeléséhez. A gyerekek esetén még ennél is szigorúbb elveket érdemes követni. Mutatjuk, mit érdemes tudni a baba napozás kapcsán!

Babanapozás: általános tanácsok korcsoport szerint

Csecsemők napozása (0-6 hónapos kor)

 • Törekedj arra, hogy a 6 hónaposnál kisebb csecsemők bőrét minimális direkt napfény érje.
 • Kerüld a naptej használatát, mivel a csecsemők bőre képtelen átalakítani egyes vegyi anyagokat, amelyek a kozmetikai cikkben találhatóak. Ez alól kivételt képezhetnek azok a speciális készítmények, amelyek kifejezetten 6 hónapnál kisebbeknek készülnek.
 • Öltöztesd gyermeked napvédő ruhába, amely takarja az érzékeny bőrfelületeket.
 • Széles karimájú sapkát adj a fejére, amely takarja az arc- és nyakbőrt.
 • Használj babakocsi árnyékolót vagy napernyőt!
 • Kerüld a kültéri sétákhoz a nap azon szakát, amikor a legmagasabb az UV-sugárzás. Ez rendszerint a 10:00 és 16:00 óra közötti intervallum.

Babák napozása (6-12 hónapos kor)

 • A fenti tanácsok követése mellett, ebben az életszakaszban már bármely, gyermekek számára készült naptej használható. Ügyelj arra, hogy a gyermek szemébe és szájába ne kerüljön belőle.
 • Használj széles-spektrumú naptejet, amely véd az UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt. Legalább SFP 30-as értékű termék beszerzését javasoljuk. Minden esetben kövesd a csomagoláson olvasható gyártói instrukciókat a legjobb eredmény elérése érdekében.
 • Ne felejtsd el a gyerek kezét is bekenni napvédővel.
 • Szabadtéri programot tervezel a babával? A napozás minden formáját kerüljétek. A bőr megóvása érdekében válassz árnyékos pihenőhelyet a vízparti programok alkalmával.
 • Legalább 30 perccel a szabadtéri program előtt kend fel a naptejet, vizes programok alkalmával 1,5-2 óránként kend fel ismét a krémet.

Kisgyerekek napozása (1-6 éves korig)

 • A gyermekek mozgékonyak, ezért a fényvédelem nagyobb kihívás jelenthet.
 • A fenti tippek követése mellett, érdemes a szabadtéri játékokat az alacsony UV-sugárzású időszakra időzíteni. Így a gyerekek 10:00-16:00 között kerüljék a kültéri programokat, ha lehetséges.
 • A gyermekek szemei fokozott veszélynek vannak kitéve az UV-sugárzással szemben. Megfontolandó a megfelelő UV-védelemmel ellátott lencséjű napszemüveg viselése.

Baba fényvédelem

Baba fényvédelem kozmetikai cikkekkel

A baba fényvédelemben jelentős segítséget jelenthetnek bizonyos kozmetikai cikkek. Azonban nem mindegy, hogy milyen terméket vásárolsz gyermekednek. A felnőttek számára készült naptejek sok esetben nem alkalmazhatóak a gyerekek érzékenybőrén. Éppen ezért gyermek napozószerek beszerzése erősen ajánlott a nyári napsütéses időszak beköszönte előtt.

6 hónapos kortól bármely gyerekek számára gyártott naptej használható. Fontos, hogy megfelelő vastagságban és gyakorisággal alkalmazd a bőrfelületen a megfelelő védelem érdekében. Az arc, karok és lábak mellett nem szabad a kéz- és lábfej bekenéséről sem megfeledkezni. Ne felejtsd, hogy nem csupán a magas UV indexű időszakban érdemes gondoskodni a napvédelemről, mivel a szűrt fény is megterhelő lehet a bőr számára.

Üzleteinkben és webshopunkban számos termék közül találhatod meg a gyermeked számára megfelelő naptejet. Válogass az érzékeny bőrön használható, magas SPF értékű termékek közül!

Tekintsd meg gyermek napozószerek kínálatunkat!

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár