• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
András napi vígasságok

András-napi vigasságok

András-napon nemcsak az advent veszi kezdetét, hanem a disznóvágás szezonja is. De ezen a napon a hajadonok is elővették a hagyományos praktikákat, hogy kiderítsék, ki rabolja el a szívüket.

November utolsó napján a párválasztás előtt álló lányok izgatottan készülődtek, és különböző módszerekkel próbálták megjósolni, mi lesz a kérőjük neve, mekkora vagyona lesz, vagy épp mikor és melyik irányból érkezik majd.

Az egyik ilyen szokás az volt, hogy ételbe – gombócba vagy hájas kiflibe – rejtették a férfineveket. Amelyik gombóc először ért fel a víz tetejére, az rejtette a jövendőbeli nevét. A hájas kifliből is a lányok ettek, és amelyik névre ráharaptak, arra a férfira számítottak.

Ha mi is kíváncsiak vagyunk, vagy csak a játék kedvéért összejönnénk a barátnőkkel, készítsünk finom gombócot – de töltelék helyett cédulákat helyezzünk el bennük!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 ek. vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • cukor (ízlés szerint)
  • fahéj (ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyákat héjastól sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 0,5-1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére helyezzük a férfinevekkel ellátott cédulákat, gombócokat formázunk, majd forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és megpirítjuk a zsemlemorzsát egy kevés cukorral és fahéjjal. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kivesszük, megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában, és ízlés szerint megszórjuk porcukorral, vagy kínálhatjuk lekvárral.

Termékek
Üzletkereső
Kosár