András-napon nemcsak az advent veszi kezdetét, hanem a disznóvágás szezonja is. De ezen a napon a hajadonok is elővették a hagyományos praktikákat, hogy kiderítsék, ki rabolja el a szívüket.
November utolsó napján a párválasztás előtt álló lányok izgatottan készülődtek, és különböző módszerekkel próbálták megjósolni, mi lesz a kérőjük neve, mekkora vagyona lesz, vagy épp mikor és melyik irányból érkezik majd.
Az egyik ilyen szokás az volt, hogy ételbe – gombócba vagy hájas kiflibe – rejtették a férfineveket. Amelyik gombóc először ért fel a víz tetejére, az rejtette a jövendőbeli nevét. A hájas kifliből is a lányok ettek, és amelyik névre ráharaptak, arra a férfira számítottak.
Ha mi is kíváncsiak vagyunk, vagy csak a játék kedvéért összejönnénk a barátnőkkel, készítsünk finom gombócot – de töltelék helyett cédulákat helyezzünk el bennük!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- só
- 5 dkg vaj
- 35 dkg finomliszt
- 1 ek. vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- cukor (ízlés szerint)
- fahéj (ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyákat héjastól sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 0,5-1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére helyezzük a férfinevekkel ellátott cédulákat, gombócokat formázunk, majd forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és megpirítjuk a zsemlemorzsát egy kevés cukorral és fahéjjal. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kivesszük, megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában, és ízlés szerint megszórjuk porcukorral, vagy kínálhatjuk lekvárral.