• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár

A felelős állattartás nem csak húsvét előtt aktuális téma.

 

Állatvédő szervezetek minden tavasszal felhívják a figyelmet arra, miért ne ajándékozzunk hirtelen felindulásból nyulat húsvétkor. Egy kisnyúl ugyanis ugyanakkora elköteleződés egy család életében, mintha kutyát vagy macskát vásárolnánk. De miért érdemes egyáltalán háziállatot tartani? 

A pszichológusok egyetértenek abban, hogy egy gyerek életében egy háziállat rengeteg előnnyel jár. Ezek közé tartozik az, hogy felelősségre tanít, de egy állat segíthet az érzelmileg nehezebb helyzetekben, oldhatja a szorongást, félelmeket. Azonban nem mindegy, mikor és milyen állat kerül a család életébe – ennek mérlegelése és eldöntése minden esetben a szülő felelőssége.

A szülő látja ugyanis, hogy milyen szinten van a gyereke érettségben, de azt is a felnőtt méri fel, milyen anyagi lehetőségei vannak a családnak, hiszen az állattartás kiadásokkal is jár. 

Kisgyerekek esetében biztosak lehetünk benne, hogy az állat gondozása a felnőttre hárul. Legyen szó kutyasétáltatásról, a macskaalom tisztán tartásáról, a hörcsög forgácsának cseréjéről vagy az akvárium tisztításáról, a szülők lesznek azok, akik mindezt elvégzik – lehet, hogy a gyerek tud benne segíteni, de nem ő lesz a kizárólagos felelős. A nagyobb gyerekekkel könnyebb dolgunk van, hiszen jobban ki tudják venni a részüket a háziállatok körüli teendőkből. 

Ha úgy érezzük, minden körülmény adott ahhoz, hogy állatot tartsunk, legyünk körültekintőek! Amennyiben kutyát szeretnénk, fontoljuk meg, a családunk mentalitásához, életmódjához milyen fajta illik: nem mindegy ugyanis, milyen mozgásigényű, temperamentumú fajtát választunk.

Ha kevés időt töltünk otthon, egy macska sokkal jobb választás lehet, mint egy kutya, de a cicák esetében se felejtsük el, hogy annak ellenére, hogy nem kell sétáltatni, ugyanúgy igényli a törődést, a szeretgetést és az odafigyelést, mint a kutyák! Legyen szó kutyáról vagy macskáról, az biztos, hogy nagy-nagy szeretetet képesek adni, a játékkal, sétálással töltött idő pedig ránk is jó hatással lesz fizikailag és mentálisan egyaránt. 

Választás előtt az állattartás anyagi vonzatát is gondoljuk át: az állateledelek mellett állatorvosra is rendszeresen kell költeni. Szakemberek azt ajánlják, mindezeket figyelembe véve és mérlegelve határozzuk csak el magunkat, és ne felejtsük el: az állattartás hosszú távú elköteleződést jelent, amit a családba kerülő állat nap mint nap meghálál nekünk. 

 

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár