• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár

A pezsgő az ünnepi események itala. Születésnapi események, szilveszteri ünnepségek és díjkiosztók alkalmával gyakran szerepel pezsgő az ital kínálatban. Kevésbé ismert tény a pezsgőről, hogy borszármazék, amelynek második érése a palackban megy végbe. Az érlelési folyamatok során az ital savtartalma nő, ennek köszönhető az üdítő szénsavas ízélménye. Üzleteinkben és weboldalunkon kiváló minőségű pezsgők széles választékából találhatod meg új kedvenced.

A pezsgő története

A pezsgő története Franciaország, Champagne történelmi tartományához kapcsolódik. Száraz és hűvös klíma jellemezte a területet, így gyakran előfordult, hogy a szőlő szüretet követő tavasszal fejeződött be a bor érése. A kései érés miatt a magas szénsavtartalmú bort a 17. századig selejtnek gondolták. Az első pezsgőt a 18. század elején Szent Benedek-rendi apátság pince vezetője készítette el. Több évtizeden keresztül titok övezete a pezsgőkészítés módszerét, majd idővel Európa szerte elterjed az italkészítés fortéja.

Pezsgő típusok: így válaszd ki a megfelelő italt

Ahhoz, hogy az alkalomhoz illő pezsgőt kiválaszd, fontos megismerni a pezsgő típusait. Sok elv alapján kategorizálják a pezsgőket. Összegyűjtöttük a legfontosabb pezsgő típusokat.

Pezsgő édesség szerinti kategorizálása:

  • Édes: A pezsgő, amely literenként több mint 50 gramm cukrot tartalmaz édes, másnéven doux.
  • Félédes: A félédes pezsgő cukortartalma 33-50 gramm literenként. A félédes pezsgőt ismerheted demi sec és medium dry néven.
  • Dry: Azok a pezsgők, amelyek 17-35 gramm cukrot tartalmaznak literenként, a dry (sec) kategóriába tartoznak.
  • Extra száraz: A literenkénti 22-20 gramm cukortartalmú pezsgők az extra száraz kategóriába tartoznak. Extra dry néven ismerheted ezeket az italokat.
  • Száraz: Száraz, másnéven brut, pezsgőnek nevezik azokat az italokat, amelyek 15 grammnál kevesebb cukortartalommal bírnak literenként.
  • Extra brut: Azok a pezsgők, amelyek 0-6 gramm közötti cukrot tartalmaznak literenként, az extra brut csoportba tartoznak.
  • Nyerspezsgő: A nyerspezsgő, másnéven brut nature és zero dosage, cukortartalma alacsonyabb mint 3 gramm.

Pezsgők készítési mód szerint kategorizálva:

  • Palackban és tartályban érlelt pezsgő: A palackban és tartályban érlelt pezsgők ismertebb megnevezése méthode transvasée. Először 1,5 liter térfogatú tartályban, majd 0,75 üvegben érlelik tovább az italt.
  • Palackban érlelt pezsgő: A palackban érlelt pezsgő francia megnevezése méthode traditionelle. Ez jelenti a pezsgőkészítés legmagasabb lépcsőfokát. Általában a palackban érlelt italok jelentősen drágábbak.
  • Tankpezsgő: A tankpezsgő (méthode charmat) készítése a legkisebb költségű. Nagy tartályokban érlelik az italt, így jelentős mennyiségű pezsgő állítható elő alacsony költség mellett.

Még üres a kosarad!

Úgy tűnik, még nem adtál semmit a kosaradhoz.

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár