Macskád az egyensúlyozás bajnoka, csakúgy, mint az eledele

A cicák emésztőrendszerének egészsége kiemelkedő szerepet játszik az általános egészség és jóllét megőrzésében. Az emésztőszervek egészségének megőrzését segíti a könnyen emészthető, kiváló minőségű alapanyagokból készült eledel biztosításán kívül a bél mikrobiomjának támogatása. A kiegyensúlyozott összetételű, egészséges mikrobiom pedig támogatja az immunrendszer hatékony működését.

Mi az a mikrobiom és hogyan befolyásolhatja macskád egészséges emésztését?

Az emésztőrendszer részeként a mikrobiom egy dinamikus ökoszisztéma, amely tartalmazza a macskád testében élő, mikroszkopikus baktériumok (mikroorganizmusok) összességét, genetikai állományukkal és metabolitjaikkal együtt, valamint azt a környezetet, amelyekben ezek élnek.

A macskák, csakúgy mint más állatok, vagy az ember, kész mikrobiom nélkül jönnek világra, de születésüktől fogva azonnal elkezdődik a betelepülése. Minden mikrobiom teljesen egyedi – ahogy négylábú kedvenced is. Életük során folyamatosan épül és változik a mikrobiomjuk, attól függően, hogy milyen dolgokkal érintkeznek, mint például a környezetük, étrendjük és az őket körülvelő emberek.

Egy egészséges macska szervezetében a hasznos és a káros baktériumok egyensúlyban élnek együtt. Amennyiben ez az egyensúly megbomlik, az emésztőrendszerben elszaporodhatnak a káros baktériumok, amitől kialakulhat rosszullét, valamint olyan további egészségügyi problémák, mint például fertőzések, hasmenés vagy bélsárrekedés, rossz lehelet vagy akár bőrproblémák is.

Mi az összefüggés a macska bélmikrobiomjának felborulása és az egészségi állapota között?

A kiegyensúlyozott mikrobiom segít biztosítani a jó emésztést, erős immunrendszert és a védelmet a potenciális betegségektől. Ráadásul, az egyensúlyban lévő mikrobiom növeli a szervezet szerotonin szintjét, ami cicája közérzetére is pozitív hatással lesz. Kutatások kimutatták, hogy a macskák immunsejtjeinek 70%-a az emésztőrendszerben tárolódik, éppen ezért a megfelelően működő emésztőrendszer nélkülözhetetlen cicád egészsége érdekében.

Hogyan támogathatod macskád emésztőrendszerének egészségét?

Elsőként tudnod kell, hogy mik azok a tényezők, melyek kedvezőtlen hatással lehetnek rá. Ezek a hirtelen eledelváltás vagy étrendbeli módosítás, a kiegyesúlyozatlan táplálás, a stressz, a háttérben lappangó, fel nem derített megbetegedések és a mikrobiomot kedvezőtlenül befolyásoló antibiotikum terápia.

Ezek kiküszöbölésében a cica táplálása kiemelkedő fontosságú, hiszen a megfelelő minőségű és összetételű eledel biztosításával jut hozzá a szervezetét építő, regeneráló fehérjékhez, az energiát adó zsírokhoz valamint az egészséges emésztést segítő és a mikrobiomot tápláló növényi rostokhoz.

A kiegyensúlyozott bélmikrobiom alapvető fontosságú macskád megfelelő egészségéhez, hiszen közvetlen hatása van az immunrendszerére. A mikrobiom olyan ökoszisztéma, amely minden macskában egyedi, bélben élő mikroorganizmusok billióiból áll. A mikroorganizmusok egyensúlya fontos a macska emésztőrendszere egészségének, immunrendszerének és összességében a jóllétének kedvező befolyásolásához.

A PURINA ONE BIFENSIS táplálékformula jótékony hatású baktériumot tartalmaz: ez a Lactobacillus, amely tudományosan bizonyítottan kívül-belül erősíti macskád immunrendszerét, és segít védeni az egészséges bélmikrobiomot. A Purina ONE BIFENSIS minőségi összetevőket, köztük prebiotikumokat tartalmaz: cikóriát, amely táplálja a bél jótékony baktériumait, hogy macskád jó egészségének fenntartása érdekében javítsa a macska bélmikrobiomját. Az egészséges emésztéstől és immunrendszertől a fényes szőrzetig láthatók az eredmények macskád egészségében - most és a jövőben is.

A megfelelő hidratáltsági állapot szintén kiemelt fontosságú a szervezet megfelelő működése érdekében. Ennek biztosítása érdekében a friss ivóvíz biztosítása mellett javasolt nedves eledelt is (konzerv vagy alutasak formájában) beiktatni cicád étrendjébe, növelve ezzel a folyadékbevitelt.

Mi van akkor, ha a macska válogatós?

A macskák köztudottan ínyencek, válogatósak. Semmi gond, hisz az eledelek nagy választékából biztosan megtalálhatod a kedvencét. Az eledel fokozatos, lassú, 7-10 napos cseréjével megkönnyítheted a bevezetését. Ezen kívül ügyelj rá, hogy a vizes edénytől és az alomtól messze helyezd el az etetőtálat, olyan helyen, ahol a cica biztonságban érzi magát. A nedves eledelt minden macska sokkal szívesebben fogyasztja felmelegítve! Segíthet a napi rutin szigorú betartása is, ám ügyelj rá, hogy a száraz eledel állandóan rendelkezésre álljon, éjjel-nappal. Végül, de nem utolsó sorban, bánj csinján a jutalomfalatokkal, az mindig legyen a közös játék, tanulás jutalma, és ne vidd túlzásba az adagot, maximum a napi energiaszükséglet 10%-át biztosítsd a kényeztető falatkákkal!

Purina termékeinket megtalálod a webshopban. Kattints! >>