Melyik lisztfajta a legjobb kenyérsütéshez, illetve mit használjunk, ha kerülni szeretnénk a glutént? Milyen egészséges alternatívák léteznek a búzaliszt helyett? Útmutató sütéshez, főzéshez liszttel és liszt nélkül.
A liszt egy gyűjtőfogalom, amellyel bármit - gabonaféléket, magvakat, dióféléket, babféléket, stb. - jelölhetünk, amit porrá őröltek. A liszteket különböző élelmiszerek előállításához használhatjuk. A gabonalisztek, különösen a búzaliszt, a kenyér fő összetevői, amelyeket sok kultúrában alapvető élelmiszerként tartunk számon. A kukoricaliszt ősidők óta fontos szerepet játszik például a mexikói konyhában, a rozsliszt pedig Közép- és Észak-Európában a kenyér egyik fontos alkotóeleme.
A búzaőrlemények között szemcseméret alapján is különbséget tehetünk:
A lisztek csomagolásán található számok az úgynevezett hamutartalomra vonatkoznak, és azt mutatják meg, hogy a feldolgozott őrleményben mennyi szervetlen anyag maradt vissza. Minél magasabb ez a szám, annál több ásványi anyagot, korpát találhatunk a termékben, míg a teljes kiőrlésű liszt ezeken kívül még a gabona csíráját is tartalmazza.
Ha a liszt nem tartalmaz glutént, akkor használható többek között a gluténnel kapcsolatos betegségben érintettek, például a cölikáliában szenvedők, a nem-cöliákiás gluténérzékenyek vagy a búzaallergiában szenvedők számára.
A legnépszerűbb gluténmentes lisztfajták:
Lisztfajták: búzaliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt
A búza a legfontosabb, egyben leggyakrabban használt gabonaféle hazánkban.
A kenyérlisztek magas gluténtartalmú lisztfajták, és többnyire pizzatészták, ropogós kenyerek, perecek és egyéb pékáruk készítésére használhatók. A kenyérlisztből készült élesztős kenyerek általában jobban megkelnek a magasabb fehérjetartalom miatt. A kenyérliszt törtfehér színű, mivel héjrészeket is tartalmaz, szemben a búzafinomliszttel. A magas sikértartalmú liszt felel a kenyér térfogatáért és a laza szerkezetéért, így a búza-, a rozs- és a tönkölylisztek remekül helytállnak kenyérsütésnél.
A gluténtartalmú lisztet nem szabad 1:1 arányban gluténmentes liszttel helyettesíteni. Az olyan gabonafélékből készült lisztek, mint a búza, a tönkölybúza vagy a rozs, mind tartalmaznak glutént, amely a tészta ragacsos, viszkózus állagáért felelős. Ahhoz, hogy ehhez hasonló eredményt kapjunk, különböző gluténmentes liszteket kell használnunk.
Ha gluténérzékeny vagy, de nem akarsz lemondani a kenyérről, kipróbálhatod a rizslisztet, amelyet más gluténmentes lisztekkel, például kukoricaliszttel, hajdinaliszttel vagy quinoa liszttel kell kombinálni. A hiányzó gluténfehérje pótlására speciális kötőanyagra lesz szükség, mint amilyenek a keményítőlisztek, például a nyílgyökérliszt, a szentjánoskenyérmag- liszt vagy őrölt útifűmaghéj.
Süteményt készítenél, vagy kipróbálnád az otthoni kenyérsütést? Az EcoFamily kínálatában megtalálsz mindent, amire ehhez szükséged lehet! Válogass a gabonalisztek, maglisztek, lisztkeverékek között, és kalandra fel!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.