Alternatív tejek alatt olyan növényi italokat értenek, amelyek nem tartalmaznak tejet. Ismerj meg 10 tejhelyettesítőt, amelyeket érdemes kipróbálni.
Azok, akik egészségügyi vagy bármilyen más megfontolásból nem szeretnének állati eredetű tejet fogyasztani, megannyi finom növényi eredetű opció közül tudnak válogatni. Alternatív tejek alatt olyan növényi italokat értünk, amelyek nem tartalmaznak állati tejet. Cikkünkből 10 tejhelyettesítőt, valamint azok előnyeit ismerheted meg.
“Növényi tej” alatt a kizárólag növényi forrásból származó, az állati eredetű tej alternatíváiként szolgáló növényi italokat értjük. Bár a köznapi szóhasználatban a leggyakrabban a ”növényi tej” kifejezést használjuk, a helyes megnevezése a “növényi ital”.
Érdekesség, hogy a ”növényi tej” (angolul plant milk) szóösszetétel valamikor az időszámításunk utáni 1000-ben gyökerezik. Észak-Afrikában nagy népszerűségnek örvendett az ott őshonos tigrismogyoró nevezetű növény, amelyből a lakosok gyakran készíttetek ”növényi tejet”. Az ínycsiklandó, édeskésen mandulás gumók képesek voltak átvészelni a nagy fagyokat, termesztésük is egyszerű volt. Azonban nemcsak a gazdag ízviláguk miatt fogyasztották őket előszeretettel, hanem azért is, mert magas volt a fehérje-, olaj-, és keményítőtartalmuk.
Számos növényi ital terjedt el, amelyek egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Többféle alapanyagból készülhetnek, köztük gabonákból (barna rizs, zab, tönköly, köles), száraz hüvelyesekből (csicseriborsó, szója), pálmafélékből (kókusz), olajos magvakból (mandula, kesudió) és olyan álgabonákból, mint a hajdina, amaránt és quinoa. A hagyományos tej alternatívái között a legkedveltebb a szójatej, a mandulaital, a rizsital, a kókuszital és a zabital.
Az alternatív tejek számos előnnyel rendelkeznek. Amellett, hogy mindegyiknek megvan a maga egyedi ízvilága, tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, felhasználásuk változatos, és ami talán a legfontosabb: azok is fogyaszthatják őket, akik laktózintoleranciában szenvednek. Az alábbiakban részletesebben olvashattok az alternatív tejek előnyeiről!
Egy 2022-ben publikált kutatás eredménye szerint a tehéntej jóval nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint a növényi eredetű alternatívák. A kutatás során egy liternyi tej előállítására vetítve vizsgálták, hogy a tehéntej és az egyes növényi eredetű italok (zabital, szójaital, mandulaital és rizsital) milyen föld- és vízfelhasználást igényelnek. Egy liter tej előállítása során mintegy 3,15 kilogramm üvegházhatású gázkibocsátás történik, míg a növényi italok esetében ez jóval alacsonyabb. Amennyiben fontos számunkra a környezetvédelem és fenntarthatóság, a növényi italok fogyasztásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.
A tehéntejben található tejcukor, másnéven laktóz, lebontásához szükséges, hogy a testben jelen legyen egy enzim. Sokak számára a tejcukor emésztése problémákat okoz. A növényi tejekben nincs laktóz, így a tejérzékenyek is fogyaszthatják.
A növényi italok jellemzően jóval alacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkeznek, mint az állati eredetű tejek. A tejhelyettesítők főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, koleszterinmentesek, így egészségügyi szempontból jobb választást jelentenek.
A növényi italok további előnye, hogy magas vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek. Ha növényi italt fogyasztunk, abban rendszerint találni fogunk D-, A-, E-, B2- és B12-vitamint, valamint kalciumot.
Bármilyen növényi tejet is választunk, biztosak lehetünk abban, hogy izgalmas és különleges ízélményt kapunk. Legyen szó pörköléssel készült, édeskés mandulaitalról, karakteres zabitalról vagy selymes, natúr ízű rizsitalról, sokszínűen gazdagíthatjuk általuk az ételeinket és italainkat a mindennapok során. Próbáld ki bátran mindet és találd meg a kedvencedet!
A “borsó tej” elnevezés sokaknak elsőre furcsán hangozhat. A borsóitalnak nevezett növényi tejhelyettesítő készülhet csicseriborsóból vagy zöldborsóból. Előnye, hogy rendkívül magas növényi protein tartalommal bír, és íze hasonlít a hagyományos tehéntejhez. Jellemzően antiallergén-, laktóz-, dió-, szója- és GMO-mentes. Gazdag, robosztus ízvilággal rendelkezik, kevésbé édes íze miatt pedig főzéshez és a reggeli kávéba, müzlibe vagy zabkásába is ideális. A főzéshez az egyik leggyakrabban használt tejhelyettesítő.
A “kendertej”, más néven kenderital az egyik legtápanyagdúsabb tejhelyettesítő, mely számos jótékony egészségügyi hatással bír. Előállítása során a kendermagot vízzel hígítják. Zsírtartalma viszonylag magas, és a többi növényi tejjel ellentétben teljes fehérjéket tartalmaz. Omega-3, Omega-6, magnézium és B12-vitaminban gazdag, megtalálható benne az emberi szervezet számára szükséges és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak mindegyike. A kenderital hozzájárulhat a szív- és érrendszeri panaszok megelőzéséhez, segíthet mérsékelni a koleszterinszintet és az emésztésre is jótékony hatással van.
A ropogós kesudióból készült növényi ital sokak kedvence. Krémesebb állaga, egzotikus íze miatt édes sütemények, vegetáriánus, vegán desszertek és smoothie-k közkedvelt alapanyaga. A kesudióital a reggeli kávéhoz is kitűnő választás, mivel könnyen habosítható. A többi tejhelyettesítőhöz képest viszonylag magas zsírtartalommal rendelkezik. Egy pohár kesudió körülbelül 2 gramm szénhidrátot, 1 gramm fehérjét és 3-4 gramm zsírt tartalmaz.
A kókuszital (“kókusztej”) az egyik leggyakrabban fogyasztott növényi tejhelyettesítő, amely sokszínű felhasználási módjairól, enyhébb ízvilágáról híres. Azoknak, akik nem kedvelik a mandula, a borsó vagy a zab karakteres ízét, a kókuszból készült növényi ital kitűnő választás lehet. Elkészítése során a sűrű kókuszpépet higítják vízzel, majd rendszerint dúsítják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy még egészségesebbek legyenek. A növényi italok közül viszonylag alacsony fehérjetartalommal rendelkezik, ám C-vitamin, folsav, réz, vas, mangán és foszfor tartalma annál jobb.
A makadámdióból készült “tej” hazánkban nem éppen a legismertebb tejitalok közé tartozik, pedig ízvilága miatt mindenkinek érdemes legalább egyszer megkóstolnia. A ropogós dióból készült ital különleges ízvilággal rendelkezik, és mivel többszörösen telítetlen zsírokban és ásványi anyagokban gazdag, akár egy pohár makadámia tej elfogyasztásával biztosíthatjuk a napi kalciumigényünk 45%-át és B12-vitamin szükségletünk 50%-át.
A “mandulatej” az egyik legközkedveltebb növényi ital, amelynek ízvilága hasonlít a kesudió italéhoz. Elkészítése során a mandulát pörkölik, hogy előhozzák a legfinomabb ízeket, majd vízzel higítják. Cukortartalma alacsony, kalciumban gazdag, emellett pedig zsírszegény, így tökéletesen beilleszthető akár egy diétába is. A mandulaital önmagában is kiváló szomjoltó, de sokszínűen alkalmazható változatos ételek elkészítéséhez is.
A mogyoró tej”, pontosabban mogyoróital pörkölt mogyoróból és vízből készül. Az Alpro mogyoróitala kalciumban, B2-, B12- és D-vitaminban gazdag, zsírszegény, krémes ízvilágának pedig aligha lehet ellenállni. Tökéletes választást jelent édes sütemények készítéséhez, de a reggeli kávé vagy zabkása is megbolondítható vele.
A rizsital készülhet fehér és barna rizsből is. Közkedvelt alapanyag a növényi étrendet folytatók konyhájában, mivel viszonylag semleges ízvilággal rendelkezik, így sokféle étel elkészítéséhez használható. Jól fel lehet dobni vele a reggeli müzlit és kávét, sokan azonban még önmagában is fogyasztják. A rizsital egyik legnagyobb előnye, hogy a glutén-, szója-, laktóz vagy mogyoró intoleranciával, allergiával rendelkezők is bátran fogyaszthatják.
A szójatej, pontosabban szójaital szójababból készül. Egyike azon növényi eredetű tejhelyettesítőknek, amely teljes értékű fehérjéket és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. A szójaital tökéletes választás főzéshez vagy a reggeli kávéba. Karakteres ízvilágának köszönhetően feldobhatjuk vele a főételeket, de vegetáriánus és vegán édességek készítéséhez is kitűnő választás.
A zabital ugyancsak népszerű a növényi italok között. Előállítása rendkívül egyszerű, akár otthon is kivitelezhető. Előállítása során a száraz zabot vízzel keverik, ázni hagyják, majd egy pohárba csepegtetik. A boltok polcain található változat tartalmazhat hozzáadott cukrot és növényi olajokat is. A zabital ásványi anyagokban, köztük mangánban, foszforban, magnéziumban, vasban és rézben gazdag, illetve egyike azon növényi tej alternatíváknak, amelyeknek rosttartalma is kiemelkedően magas.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.