Nincs készleten
búzaliszt (BL-55), cukor, sovány tejpor, teljes tojáspor, szárított élesztő, étkezési só, enzimek (glutént tartalmaz). A termék tojást, szóját, szezámmagot, tejből készült terméket és dióféléket is feldolgozó üzemben készült.
A lisztkeveréket, langyos vizet, és a puha vajat egy keverőtálba helyezzük, és néhány perc alatt rugalmas tésztává gyúrjuk (keverőgéppel és kézzel is egyszerű). Amikor a tésztánk összeállt, még 4-5 percig dagasztjuk.
A tésztát letakarva 30 percet állni hagyjuk. Ha fonott kalácsot szeretnénk, a tésztát 3 vagy 4 egyenlő részre osztjuk, hengereket formázunk belőle. A hengereket 30 cm hosszúra sodorjuk, majd kalácsot fonunk belőle. A hosszúra sodort tésztákat egyesével csigának is feltekerhetjük.
Az elkészített kalácsot sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd a konyhánk hőmérsékletétől függően 50 - 65 percen át letakarva állni hagyjuk.
Hűvösebb időben a sütőt állítsuk 30-40 fokra és kelesszük ott a tésztánkat 60 percig. A megkelt tésztát tojással lekenjük. A tésztát előmelegített sütőbe tesszük (alsó-felső sütés, kb. 180 C). Amikor a tésztánk már a sütőben van, állítsuk vissza a hőmérsékletet sütőtől függően, hozzávetőlegesen 165 C-ra, és süssük 35 - 40 percig.
Hagyjuk kihűlni és élvezzük az ízeket. Mi a legjobban házi vajjal szeretjük.
Kenyérsütő gépben is elkészíthető: 500 g Foszlós kalács lisztkeveréket, 220 g langyos vizet, és 50 g vajat teszünk a kenyérsütőbe, majd elindítjuk a sütési programot 750 g-os kenyérhez.
Tartalmaz: gabona (glutén)
Hűvös, száraz, fénytől védett helyen. Minőség megőrzési idő: 6 hónap
Celldömölki Malom